arxius

I Jornades sobre Investigació Teatral

ESCEVAL 1 - I Jornades sobre Investigació Teatral

Encetem amb aquest primer número una nova iniciativa en el camp de les arts escèniques valencianes, vinculada en aquest cas a la investigació, amb la voluntat de crear un espai ampli i plural que pose en relació el Centre de Documentació Escènica de l’Institut Valencià de Cultura amb investigadors i investigadores procedents de la universitat i dels centres superiors d’arts escèniques (escoles d’art dramàtic i conservatoris superiors de dansa). Aquest ha estat, des del principi, un element clau en el concepte del projecte i és per això que el Consell de Redacció i el Comité Científic apleguen doctores i doctors d’aquests dos àmbits que no sempre estan ben connectats.

Escena Valenciana, gestionada des del Centre de Documentació Escènica, sorgeix amb l’objectiu d’impulsar la investigació en aquest sector, amb una atenció especial al context valencià. Hem volgut que la revista portara un nom que l’arrela i la vincula al territori, ja que s’origina al voltant d’institucions i investigadors valencians, tot i que el seu abast és general. Així, es publicaran anualment articles i ressenyes que tinguen relació amb qualsevol aspecte, activitat o agent vinculat a la dansa, el teatre, el circ i la lírica. Per un banda, la revista inclourà ressenyes de publicacions dels darrers anys, les quals s’encarregaran des del Consell de Redacció. Per una altra, l’apartat d’articles recollirà un monogràfic en cada número, el qual serà coordinat per membres del Consell de Redacció o per investigadors externs. A més, comptarem amb un bloc de caràcter miscel·lani, en el qual es publicaran els articles que siguen enviats a la revista i que s’ajusten a les normes d’aquesta. 

Aquest primer número presenta un monogràfic que recull articles sorgits de les intervencions que el 2019 es feren a les I Jornades sobre investigació teatral: metodologies i aplicacions, organitzades per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València i l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana. Dels dotze participants en aquelles jornades, tots doctors en diferents camps del teatre, set acceptaren la proposta de convertir la seua participació en un article. Aquests treballs ens proporcionen, des de l’experiència i la formació de cada autor, una pluralitat d’acostaments a l’objecte teatral, a metodologies, a aplicacions i a recursos diversos i complementaris. Qüestions com les interaccions entre teoria i pràctica, entre investigació i docència, els diferents models d’investigació o, fins i tot, el mateix concepte d’investigació teatral protagonitzen aquests treballs. Els tres articles del bloc «Miscel·lània» amplien l’objecte d’estudi amb treballs sobre el circ, la dansa o la recepció teatral.

Ens agradaria pensar que aquest primer número és una primera passa d’una trajectòria que vol ser llarga i fructífera, la qual permeta donar suport i consolidar la investigació escènica, una àrea que se’ns presenta imprescindible per avançar, amb total garantia, també en la creació i en la innovació docent. I tot això serà possible si comptem amb la curiositat, la complicitat i una col·laboració estreta entre tots els implicats en el camp de la investigació escènica, els més veterans i els que tot just comencen aquest camí.

Consell de Redacció d’Escena Valenciana

culturarts generalitat valenciana

Centre de Documentació Escènica · Plaça de Viriat s/n, primer pis · 46001 València

Et sol·licitem permís per a obtenir dades estadístiques de la teua navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret llei 13/2012. Si continues navegant per aquesta web, considerem que acceptes l’ús de galetes. OK | Més informació